TRADUCTOR

Configuració de càmera i flaix per a macro a mà alçada

 

Ja sabeu que m'agrada molt sortir a passejar a la natura i portar la càmera a sobre per si trobo alguna cosa petita que em cridi l'atenció. Amb el pas del temps he anat depurant la manera de fer fotos a mà alçada i també he mirat de fer-me un equip que s'adapti el millor possible a la meva manera de fotografiar. Fa unes setmanes vaig pujar una prova d'aquesta experiència amb l'equip Fujifilm que faig servir actualment, us deixo l'enllaç per si voleu fer un cop d'ull i mirar les fotos de mostra, m'esforço molt per a fer-les boniques!

M'he acostumat a fer servir el flaix per a omplir les ombres quan faig fotos a plena llum del sol i us puc assegurar que no és gens difícil! Aquest petit tutorial servirà per a explicar com configuro la meva càmera, una Fujifilm X-H2, per a fer fotos amb aquest accessori i encertar la il·luminació de manera ràpida i senzilla. 


El primer que vaig fer és buscar al menú dos funcions molt importants per a controlar el flaix des de la càmera i posar-les al menú ràpid, anomenat Q a les Fujifilm, per a tenir un accés immediat a aquestes funcions. Us explico pas a pas com ho vaig aconseguir. 

En primer lloc vaig entrar al Menú buscant l'apartat "Configurar", el del dibuixet de la clau anglesa, i vaig baixar fins a "Ajuste de Botón/Dial" 


Vaig confirmar amb OK y va aparèixer la pantalla que veieu a continuació:



Vaig dir Ok un altre vegada i van aparèixer quatre opcions per a triar quantes finestretes vull veure en el menú ràpid o Q. En el meu cas tinc posades 12 caselles, però encara falta triar quines funcions volem que apareguin en cadascuna d'elles. Així és que premem un altre vegada el botó OK


I com veieu a la imatge de sota, podem adjudicar diferents funcions a cada finestreta per tenir un accés ràpid quan accionem el botó del menú ràpid Q. Ens movem per les finestres amb el cursor y amb OK entrem per a seleccionar quina funció voldrem en aquella casella concreta, com podeu veure jo tinc posades la compensació de la força del flaix a sota a la dreta i just a l'esquerra el mode de treball del flaix.


Quan ja hem posat totes les funcions que volem veure de manera ràpida, premem el botó Back i deixem memoritzat aquest menú. A continuació, si accionem el botó Q veurem ja el menú ràpid y amb el cursor podem triar la funció que volem fer servir:


I ara ve la màgia. Les càmeres disposen de la funció TTL per què el flaix s'entengui perfectament amb elles i quan el llampec omple de llum l'escena, la càmera mana al flaix tallar la llum i la foto queda ben il·luminada. Per tant, la primera cosa que faig és activar la funció TTL al menú de càmera, però també al flaix com podem veure a les imatges de sota:



A partir d'aquell moment, ja podem fer fotos amb flaix sabent que és casi segur que quedaran ben il·luminades. No obstant, si queden una mica fosques podem fer servir la compensació de la força del llampec i donar-li valors positius. Per a fer-lo, anem al menú Q, seleccionem la finestreta corresponent i amb una de les rodes, triem el valor que desitgem i confirmem amb OK:


Pel contrari, si la imatge queda una mica cremada podem baixar la força del flaix:


I en principi ja tindríem  la configuració per a controlar el flaix amb la càmera. És tan ràpid i senzill que fins i tot ho podem fer-ho sense apartar l'ull del visor ja que el menú Q apareix sobreposat a l'escena quan mirem a través seu.
També ens ajudarà a que tota l'escena quedi ben il·luminada si triem el mode de mesura de la llum matricial ja que fa una mitjana de diferents segments que componen la imatge tenint en comte els blancs i els negres:


I una funció molt interessant que aporten alguns flaixos és la funció de sincronització d'alta velocitat, també anomenada HSS. Quan l'activem, podem disparar a velocitats per sobre de la velocitat màxima que permet la càmera, que és de 1/250 seg. 
Com ja he comentat a l'inici, faig servir el flaix a plena llum del sol i moltes vegades em trobo que la velocitat resultant està per sobre d'aquest valor de 250, per tant és convenient que el flaix que fem servir disposi d'aquesta funció HSS, representada per un petit llamp i una H a la foto de sota:


I en principi ja tindriem configurada la càmera i el flaix per a fer macros de natura. Per a anar a la natura no m'agraden els flaixos d'anell que tenen cables penjant, s'enganxen amb les branques i no són pràctics. Per això faig servir un flaix petit muntat a sobre de la càmera i ni tan sols li poso difusor, només de tant en tant utilitzo la petita placa difusora que porta incorporada quan he de fotografiar un subjecte que està molt a prop.
No hi ha gaires flaixos per triar al mercat si sumem tots els condicionats: mida petita, funció TTL, funció HSS, etc. El Fujifilm EF-60 seria un bon candidat, així com el Godox 350 TT, qualsevol d'ells s'adapta a la meva manera de treballar. 


Moltes gràcies per arribar fins al final i si teniu alguna pregunta relacionada amb el tema que pugui respondre deixeu-la als comentaris. 
Seguim!